Asherman Sendromu

Rahim İçi Yapışıklık

Asherman sendromu halk arasında rahim içi yapışıklıklar olarak bilinmektedir. Bu yapışıklıklar rahim boşluğunun bir kısmında ya da tamamında görülebilmektedir. Yapışıklıklar sonucu rahim boşluğu tıkanmaktadır. Bu yapışıklıklar genel olarak rahim içerisine uygulanan cerrahi müdahalelerden sonra ortaya çıkabilmektedir.

Asherman sendromuna neden olan cerrahi müdahalelerin başında ise kürtaj gelmektedir. Kürtaj sonrası enfeksiyon yaşanması ya da rahimde küçük bir parça kalması yapışıklık riskini bir hayli arttırmaktadır. Özensiz bir şekilde yapılan kürtaj işlemlerin büyük bir çoğunluğu Asherman Sendromu ile sonuçlanmaktadır. Kürtajın dışında myomektomi ve sezaryen operasyonlarında da yapışıklık görülme riski bulunmaktadır.

Ancak Asherman Sendromu herhangi bir operasyon geçirmemiş kişilerde de meydana gelebilmektedir. Özellikle şiddetli pelvik iltihabı geçiren hastaların büyük bir kısmında Asherman Sendromuna rastlanabilmektedir.

Asherman sendromu belirtileri nelerdir?

Maalesef rahim içi yapışıklık her hastada belirti gösteren bir sorun değildir. Zira belirti göstermiyor olması tanı konmasını da geciktirebiliyor. Genellikle kürtaj sonrasında hastalarda bazı şikayetler ortaya çıkıyor ve yapılan muayene sonrasında bu sorunun mevcudiyeti tespit ediliyor. Yaygın şekilde görülen rahim içi yapışıklık belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Adet kanamalarının kesilmesi (amenore)
  • Adet kanamasında kan miktarının azalması
  • Kısırlık (infertilite)
  • Tekrarlayan düşükler

Bu belirtiler sadece söz konusu dokularda yapışıklık meydana geldiğinde görülmüyor. Aynı zamanda farklı hastalıkların belirtisi olarak da görülebilir. Kadınların bu ve benzeri belirtiler ile karşılaştıklarında hiç zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmeleri gerekiyor.

Tanısı Nasıl Konulur?

En kesin teşhis yöntemi histeroskopidir yani rahim iç zarının kamera ile gözlenmesi. Bu sırada var olan yapışıklıkları, fibröz bantları görür ve aynı seansta tedavi edebiliriz. Ayrıca rahim filmi (HSG) ile ya da serum vererek yaptığımız ultrason (SIS) ile de ashermanı düşündüren bulguları saptarız. Ama kesin teşhisi ve tedavisini histeroskopi ile yapılmaktadır.

Sendrom Nasıl Tedavi Edilir?

Asherman Sendromu’nun tedavisi yapışıklığın miktarına ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Hafif dereceli yapışıklıklarda rahmin içerisine spiral yerleştirilmesi ve bu süreçte rahim iç yapısının yenilenmesine yardımcı olmak için hormon tedavisi yeterli olmaktadır. Ancak daha ilerlemiş yapışıklıklarda ise cerrahi müdahale kaçınılmaz olmaktadır.

Günümüzde bu yapışıklıkların giderilmesinde en çok tercih edilen ve en güvenli operasyon yöntemi histeroskopidir. Rahim ağzından bölgeye yerleştirilen ince bir teleskop ile rahim boşluğu görüntülenebilir yapışıklıklar giderilebilir. Histeroskopi sonrasında da belirli bir süre östrojen tedavisi gerekmektedir. Operasyondan sonra rahim içi boşluğunda tekrar yapışıklıkların meydana gelmemesi için rahim içi araç yerleştirilmektedir. Bu araç iki ay boyunca rahim içerisinde kalmaktadır. Ya da rahim boşluğuna uygulanan hyaluronik asit yapılı jeller ile tekrar yapışıklıklar önlenebilir.

For Residential and Commercial Cleaning

Our Staff is trained to clean everything you need!