Doğuştan vajina yokluğu çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Vajinal agenezi, her jinekoloğun kariyerinde 1 ya da 2 kez karşılaşabileceği bir hastalıktır. Vajinal agenezinin en sık görülen isimleri, uterus ve vajenin kongenital yokluğudur. Bu duruma Mülleryan agenizi ya da Mayer Rokitansky Kuster Hauser Sendromu adı verilir. Mülleryan agenizi müller kanallarının embriyolojik yetmezliği sonucunda görülür. Mülleryan yapılarda ise anamolilere neden olmaktadır. Overlerin embriyolojik kaynakları farklıdır. Bu nedenle yapı ve işlevleri normaldir.
Her yıl 120 kız çocuğu vajinal agenizi hastalığıyla dünyaya gelmektedir. Doğuştan vajina yokluğu 3000 ile 5000 kız çocuğunda görülmektedir. Vajinal agenizi olarak dünyaya gelen kişiler, cinsel ilişkiye giremezler. Aynı zamanda regl olmazlar. Diğer genital organları normal yapıda olsa dahi hamile kalamazlar. Doğuştan vajina yokluğu tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu hastalıkta önemli olan ailelerin tavrıdır. Bu rahatsızlık ailelerin bu durumu saklaması nedeniyle çok sonradan anlaşılıyor. Bu nedenle geç kalınıyor. Ailerin dikkatli olması gerekmektedir.
Vajinal agenizi rahatsızlığı ile doğan kız çocuklarına belli bir yaşa gelince bu durum anlatılmalıdır. Aynı zamanda doktora muayene ettirilmeli ve kontrol halinde olmalıdır. Gereken tedavi süreci kısa süre içinde yapılmalıdır. Doğuştan vajinal yokluk rahatsızlığı cerrahi müdahale ile tedavi edilmektedir. Tedavi sürecinde kişiler psikolojik destek de almalıdır. Bu rahatsızlık kişiyi eksik ya da yetersiz hissettirmemelidir. Bu nedenle aileler özenli olmalıdır.
Cerrahi müdahale uygulanmayan kişilerde depresyon, hatta ağır depresyon görülebilir. Kişinin en erken döneminde ameliyat edilmesi gerekmektedir. Erişkin dönemde yapılan ameliyat kişide fiziksel bir sorun yaşatmaz ve bırakmaz. Bu durum kişinin psikolojik rahatsızlık yaşamasına neden olur. Yaşanan depresyon kısa süreli değil de uzun süreli, hatta yaşam boyu devam edebilir. Bu nedenle doğum sonrasında kız çocuklarının bebeklik döneminde tanı koyulmalı ve tedavi doktorun önerdiği zaman içinde yapılmalıdır. Doğuştan vajinal yokluk saklanmamalı ya da kişinin kendisinden gizlenmemelidir. Kişinin psikolojik durumu göz önünde bulundurulmalıdır.
Doğuştan Vajina Yokluğu Nasıl Anlaşılır?
Doğuştan vajina yokluğu, uzman doktorların bebeklik döneminde yapacağı muayene ile kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer bu durum bebeklik döneminde anlaşılmamış ise genellikle ergenlik döneminde anlaşılmaktadır. Ergenlik döneminde vücudun büyüme ve göğüs gelişiminde anormallik olmadığında MRKH sendromu olduğu anlaşılıyor. Yani vajinal yokluk ergenlik dönemine girmiş geç kızın regl olmamasıyla anlaşılmaktadır. Doğuştan vajina yokluğu rahatsızlığı kolaylıkla anlaşılabilir. Bu durumda aileler özenli ve dikkatli olmalıdır.
Doğuştan Vajina Yokluğu Belirtileri Nelerdir?
- Genç kadınlarda normal sekonder gelişim
- Genç kadınlarda regl olmama durumu
- Doğuştan Vajina Yokluğu Risk Faktörleri
- Genetik
- Patofizyoloji
- İlişkili koşullar
Doğuştan Vajina Yokluğu Tedavisi
Doğuştan vajina yokluğu hastalığı uzun yıllardır doğan birçok kız çocuğunda görülmektedir. Bu durum dikkate alınarak çocuk ergenlik dönemine girmeden önce tedavi edilmelidir. Doğuştan vajina yokluğunun tedavi sürecine geç kalınmamalıdır. Kişiler kesinlikle psikolojik destek almalıdır. Kişinin ve planlanan girişimin türüne göre cerrahi müdahale farklılık göstermektedir. Bu rahatsızlık cinsel ilişkiye ve hamile kalmaya engeldir. Bu nedenle hastanın normal cinsel fonksiyonunu görebilmesi için vajina yapılmaktadır.
Tedavi birçok farklı tedavi yönteminden oluşmaktadır. Diğer teknikler batın içi cerrahi tekniklerdir. Bu şekilde farklı teknikler bulunmaktadır. Tekniklerin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. En ideal teknik batın içi cerrahi gerektirmeyen tekniklerdir. Cerrahi tedavi uzman kişi tarafından yapılmalıdır. Bazı hastalarda ilk cerrahi tedavi başarılı olmayabilir. Bu durum zarar görmeye neden olur. Bu nedenle uzman kişi tarafından yapılan ameliyat kişinin ilk ameliyatında sağlığına kavuşmasını sağlamaktadır.